Arkitektens ord: Ensjø Torg

Rundt det gamle Ensjø teglverk, som er fra ca. 1896, og som senere ble lokomotivfabrikken og verkstedet Levahn, blir det nå etablert nye rammer for urbant familieliv. I et nytt byggetrinn rundt Ensjø Torg ligger byggene I og J som nærmeste naboer til den vakre gamle verkstedbygningen, som er en av svært få gjenværende industribygninger på Ensjø, og som er på Byantikvarens gule liste.

Her får man nærhet til offentlig kommunikasjon – Ensjø T-banestasjon ligger vegg i vegg med byggene, nærheten til historisk bebyggelse på Kampen og et boligområde som vil tilby gode og spennende leiligheter med trygge, bilfrie og barnevennlige uteområder.

Byggene I og J ligger oppå en planlagt barnehage – og barnehagens uteområde vil naturligvis være tilgjengelig lekeareal for barna i området etter barnehagens åpningstider. Dette gir et unikt tilbud til barnefamilien i dette byggetrinnet.
Byggenes estetiske språket videreføres fra langblokken og høyblokken på den andre siden av T-banen – felt S1, gjennom en bevisst materialpalett med tegl, metall og grønne uteområder. Bygg I og J vil likevel få en egen identitet som bygger opp under samhørigheten med de øvrige husene i det nye byggetrinnet.
Mens første byggetrinn – nabobygget i nord- får en lys grå tegl og gyllent metall, vil byggene I og J og de kommende byggene få en mørkere grå tegl med et spennende format og lysspill. Det vil bli innslag av både et rødlig, gyllent lakkert metall, og et lyst børstet «rustfritt» utseende metall i kontrast. Dette gir et eksklusivt uttrykk til området generelt og skaper egenidentitet for delområdet spesielt. Byggene skuer i sør mot og over på Levahn, som vil gjennomgå en transformasjon til boliger med industripreg, delvis rehabilitert og delvis tilbygget. Den nyeste, sørøstlige delen av det eksisterende Levahnbygget vil rives og erstattes av et spennende, litt høyere tilbygg med mindre leiligheter.

Byggene deler et stort flott uterom med første byggetrinn mot Ensjøveien – som et barnevennlig atrie oppå T-banestasjonen. I tillegg vil byggene I og J ha store takterrasser og felles uteområde mellom byggene, samt tilgang til alle de store grønne uteområdene mellom byggene i hele felt S1 og B1. Her er plass til den både single, par og barnefamilier!

Den helt unike muligheten ligger der også for de som ønsker seg et rekkehus i byen: Over barnehagen finner du spennende «townhouse-boliger» med egen inngang og stor privat terrasse mot sørvest –adskilt fra naboen med grønne planter og skillevegg av spiler. Her kan man dyrke familielivet på en solvendt terrasse – og barna kan lett finne veien over til naboen ved behov. Fra kjøkkenet kan man skue ut på atriet på den andre siden – og ta morgenkaffen på egen utetrapp. Barnevognen setter du inne i eget vindfang, rett utenfor kjøkkenvinduet eller på terrassen. Disse boligene får en spennende åpen planløsning i første plan, og 3 soverom med egen tv-stue eller arbeidskrok i andre etasje.

Her kan man leve bilfritt og rolig i nærhet til by og mark, kun minutter unna med t-bane eller buss. Her kan man sole seg privat på egen balkong eller terrasse – eller finne sosiale uteplasser for samvær med andre barn og familier. Ensjø torg med kafe og matbutikk ligger noen skritt unna, og sykkelen har selvsagt trygg plass i egen sykkelparkering inne eller ute. Har man bil er det mulighet for egen plass i felles parkeringskjeller for hele området, med direkte adkomst fra bygg J.

Ensjø torg - valget for deg som vil bo sentralt men rolig!

Denne artikkelen er skrevet av artkitektene bak Ensjø Torg: 4B ARKITEKTER - se deres hjemmeside