En grønnere hverdag

Du kan med enkle knep bidra til et bedre miljø. Her får du 5 enkle tips for en grønnere hverdag.

1. Velg langsiktig
Når du kjøper innredning og klær – velg færre plagg og møbler, og velg de av høy kvalitet, gjerne produsert med mindre miljøpåvirkning, kortreist og i tidløs stil som varer. Kjøp og selg brukt. La klesskapet ditt og innredningen bli langsiktig. Tips: Når du er lei, arrangerer en byttekveld framfor å kjøpe nytt

2. Minske matavfallet
Visste du at norske husholdninger kaster ut 231.000 tonn med matavfall hvert år og at Norge er en av verstingene i Europa når det kommer til matvfall? Så – start med planlegge handleturen, ta vare på alle deler av råvarene, tøm forpakningene ordentlig og bruk opp restene. Tips: Be om en «doggybag» på restauranten, det blir stadig mer vanlig å be å få med seg det som man ikke orker å spise opp. Det er dessuten et kompliment til kokken og en bra måte å minske matavfallet.

3. Vær en energigjerrigknark
Vask alltid med full maskin, heller lang tid med lav temperatur og vær sparsom på vaskemiddelet
Steng av vannet mens du pusser tennene og mens du sjamponerer håret. Velg bare produkter som har miljøstempel. Slukk elektriske apparater som ikke brukes og skaff deg energismart belysning og bytt til LED-lamper.

4. Få tips og hjelp av apper
Det finnes flere apper som hjelper deg med miljøsmarte tips. Greenely, oGreen og Grön Guide er bare noen å velge mellom.

5. Gå når du skal handle
Bilturen til matbutikken er antageligvis er større miljøsynd enn favorittfrukten fra den andre siden av jorden. Du kan handle med shoppingvogn, sykkelveske eller ryggsekk så behøver du ikke bilen. På Ensjø Torg finner du matbutikker i umiddelbar nærhet og kan storhandle uten behov for bil – enkelt og greit.

Av Meryem Can og Anna Gardberg